Massagetherapie

Het kan iedereen overkomen: een periode waarin je niet lekker in je vel zit. Bijvoorbeeld door stress, een burn-out, hoofdpijn, een verdrietige gebeurtenis of slapeloosheid. Soms is de oorzaak niet eens heel duidelijk. In zo’n periode kan massagetherapie jou ondersteunen. Ik masseer vanuit een holistische visie, waarbij ik de mens als een eenheid van lichaam en geest zie. Met andere woorden: hoe je je voelt, vertaalt zich ook in je lichaam.

Hoe ziet een massagetherapie sessie eruit?
Bij de eerste sessie bespreken we tijdens de intake je medische achtergrond en je klacht of vraag. Aan de hand daarvan stemmen we samen een passende massagevorm af. Dit kan per sessie verschillend zijn. De massage geef ik met aandacht en in een rustig tempo, zodat je kunt ervaren wat de aanraking bij jou teweeg brengt. Je hoeft hiervoor niets ingewikkelds te doen; het gaat vanzelf. Vaak zijn cliënten geraakt door de aanraking. Soms is dit confronterend en een andere keer geeft het je fijne inzichten en vertrouwen. Of je raakt bijvoorbeeld heel ontspannen. Door deze vorm van massage word je uitgenodigd je lichaamssignalen te herkennen, zodat je een eventuele disbalans kunt herstellen. Iedere sessie sluiten we af met een gesprek waarin ik je de mogelijkheid geef om te vertellen hoe je het hebt ervaren. Soms zijn een paar woorden voldoende, een andere keer praten we misschien wat langer na.

Luisteren naar je lichaam

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om te kunnen luisteren naar je lichaam. Of er zijn vooral veel gedachten en zit het hoofd ‘vol’. Of we merken het niet als we onze grenzen overgaan. Tijdens een sessie massagetherapie zullen we soms beginnen met een meditatie om eerst even tot jezelf te komen. Het kan ook gebeuren dat het niet eens zo duidelijk is waar een klacht of bepaald gevoel vandaan komt. Of er is bijvoorbeeld spanning in het hele lichaam. Tijdens massagetherapie kunnen we dan samen inzoomen op wat er te voelen is. Ik maak dan gebruik van de methode focusing. We onderzoeken die gevoelens en proberen er stap voor stap woorden aan te geven. Het is vaak een lichamelijke sensatie ergens in je lichaam die aandacht vraagt, terwijl het nog niet helemaal helder is welke betekenis dat voor je heeft. Door het lichamelijke gevoel of de emotie te erkennen, ontstaat er vaak wat meer ruimte en ontspanning. En je leert zo letterlijk te luisteren naar je lichaam en wat jij nodig hebt.

Wat verandert er met massagetherapie?

Meestal zijn er drie tot acht sessies nodig om de lichaamssignalen te herkennen en de bewustwording hiervan te integreren in je leven. Vaak hoor ik terug van cliënten dat ze eigenlijk blij zijn dat het lichaam een disbalans heeft aangegeven, omdat ze nu andere keuzes kunnen maken in hun leven. Bijvoorbeeld: een andere, vaak bewustere levensstijl, een nieuwe weg inslaan, een stap(je) zetten of werk- en privé-situaties anders benaderen.

Bij massagetherapie gaat het dus niet alleen om aandacht voor je fysieke klachten, maar is er met name aandacht voor je emoties en gedachten die van invloed zijn op je fysieke klachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat aanraking een belangrijke rol speelt voor het welbevinden van de mens. Letterlijk om je prettig in je vel te voelen!